Materialen en technieken

Materialen en technieken

In het moderne meubelmaken  zijn echt niet meer alle meubels van massief hout. Ook een flinke hoeveelheid plaatmateriaal word tegenwoordig verwerkt in meubels. MDF dat geschilderd of gespoten zal worden, MDF met fineer, Gemelamineerd spaanplaat voor bijvoorbeeld de binnenzijde van een kledingkast of berkenmultiplex met of zonder HPL(High Pressure Laminate, oftewel het moderne broertje van Formica). Ook materialen als Corian en Hi-macs verwerken wij tot bijvoorbeeld keukenbladen.

Al deze materialen hebben zo hun eigen eigenschappen en dienen ze op verschillende wijze te worden verwerkt.  Met deze plaatmaterialen kunnen grote oppervlaktes toch snel worden gemaakt zonder zichtbare naden. Ook zijn de meeste materialen vormvast en minder gevoelig om te krimpen en uit te zetten dan massief hout.

Maar juist dat massieve hout is weer aan alle kanten te vormen. Zo kunnen we hout draaien, buigen met stoom, maar natuurlijk ook een prachtig tafelblad maken waarbij de vorm van de boom mooi zichtbaar blijft.

Materialen

De gebruikte materialen lopen sterk uiteen qua eigenschappen en kosten. Aan de top staan de meubelen die volledig vervaardigd zijn uit massief hout, dat in vele soorten en kleuren te krijgen is. Deze meubelen worden ambachtelijk vervaardigd en gaan langer dan een mensenleven mee. Omdat deze meubelen vrij kostbaar zijn, worden er (waar mogelijk) massief houten meubelonderdelen vervangen door gefineerd plaatmateriaal. Natuurlijk kunnen we u de verschillende houtsoorten laten zien.

Ook kunt u bij ons terecht voor meubelen die volledig uit diverse soorten plaatmateriaal zijn vervaardigd, zoals gefineerd plaatmateriaal, MDF, formica etc. De verwerking van glas, leer en staal in het meubel behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Technieken

Niet alleen rechte meubelstukken, maar ook ronde, gebogen en ovalen meubelen behoren tot de mogelijkheden. Door middel van stomen en lamineren en met behulp van vormmallen, kan bijna ieder vorm gemaakt worden.
Ook het draaien van poten en knopjes, evenals inlegwerk in fineer, behoren tot de mogelijkheden om een persoonlijk ontwerp te verwezenlijken.

Lijmtangen rond meubel